Logo Wagenborg

Wagenborg passagiersdiensten

Voor uw vervoer van en naar Ameland en Schiermonnikoog

Wagenborg is een onderdeel van het familiebedrijf Royal Wagenborg, waarvan het hoofdkantoor in Delfzijl is gevestigd. Jaarlijks vervoeren wij met onze veerboten en sneldiensten ruim 1,5 miljoen passagiers en zo’n 200.000 auto's en vrachtauto’s. Bij Wagenborg Passagiersdiensten werken ongeveer 130 toegewijde mensen. Zij verzorgen voor u 365 dagen per jaar bij eb en vloed en weer en wind de verbinding.

Header background mask

Onze organisatie

Een ambitieuze veerdienst die al meer dan een eeuw ieder seizoen passagiers van en naar de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog vervoert. En dat in een ongeëvenaard dynamisch natuurgebied. Veilig en verantwoord varen op Werelderfgoed de Waddenzee met respect voor de natuur. Dat zien we terug in alles: in ons beleid, in onze werkwijze en in onze medewerkers die graag de handen uit de mouwen steken.

In april 2014 heeft de Minister van Infrastructuur en Milieu aan Wagenborg Passagiersdiensten voor de looptijd van 15 jaar de Concessie Waddenveren Oost verleend. Al met al zijn wij al ruim een eeuw een betrouwbare partner van de overheid. Ook na 2029 willen wij de concessie graag behouden. Daarom leggen wij de lat steeds een beetje hoger als het gaat om het niveau van service, kwaliteit, veiligheid en klanttevredenheid.

Wij willen dat onze passagiers zich prettig voelen aan boord en varen met eersteklas materiaal. Veiligheid, kwaliteit en continuïteit staan voorop. Daar kunnen onze reizigers en medewerkers op rekenen.

Werken bij

Ben je geïnteresseerd in werken bij een dynamisch bedrijf? Wij zijn regelmatig op zoek naar nieuwe mensen die ons team komen versterken.

Bekijk hier of er een geschikte vacature voor jou bij zit.

Bekijk vacatures

Duurzaamheid

Brandstof

Sinds 2019 varen onze schepen op de schonere brandstof ChangeXL. Deze brandstof heeft aanmerkelijk minder schadelijke effecten op het milieu en is daarmee schoner en duurzamer. Certificaat C O2 Reductie Change Xl 2021 Web

CO²-compensatiefonds

Wagenborg Passagiersdiensten biedt haar reizigers de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan een duurzamer milieu. Passagiers kunnen een vrijwillige toeslag betalen bovenop hun ticket, om de CO²-uitstoot van hun overtocht te compenseren.

De bijdrage van onze passagiers komt 100% ten gunste van het - in februari 2019 opgerichte - CO²-Compensatiefonds. Deze stichting heeft geen winstoogmerk en het bestuur kent gelden toe aan lokale duurzaamheidsprojecten op de eilanden Ameland en Schiermonnikoog. Wagenborg Passagiersdiensten staat hierbij garant voor minimaal € 30.000 inleg.

De gemeente Ameland, gemeente Schiermonnikoog en de dorpsbelangen van beide eilanden maken deel uit van de commissie die de te subsidiëren duurzaamheidsprojecten voorstelt.

Onze vloot

Wagenborg Passagiersdiensten zet vier veerboten en twee sneldiensten in voor het vervoer van en naar Ameland en Schiermonnikoog. Deze varen volgens een vaste dienstregeling.

Wilt u weten waar onze schepen zich bevinden? Bekijk dan de huidige positie van onze schepen.

Bekijk de schepen

Samenwerking

Wij stimuleren duurzame samenwerkingsverbanden met (eilander) ondernemers en instanties. Zo onderhouden wij, om de kwaliteit van onze dienstverlening te blijven verbeteren en om een goed beeld te krijgen van de wensen en ervaringen van onze reizigers, een nauwe samenwerking met  COBA (Commissie Overleg Bootdienst Ameland) en COBS (Commissie Overleg Bootdienst Schiermonnikoog). Belangrijke zaken ten aanzien van onze dienstverlening overleggen en toetsen wij met en bij deze overlegorganen.

Sponsoring

Naast logistiek verbinder zijn wij ook een sociaal verbinder. Zo steunen wij als sponsor diverse sportieve, culturele en maatschappelijke initiatieven op Ameland, Schiermonnikoog en de Wadden. En dat zijn er nogal wat, want de eilanden bruisen! Er is altijd iets te doen en te beleven.

Wij zijn er trots op (hoofd)sponsor te zijn van grootse evenementen als het MTB-Ameland, Tri-Ambla, Tussen Slik en Zand, Ameland Adventure, Madnes Festival, Roggefeest, Fryslân Culinair, het Nationaal Concours Hippique Schiermonnikoog, Ode aan de Wadden en de Kunstmaand Ameland. Daarnaast sponsoren wij tal van grote en kleine eilander initiatieven: van de lokale sportclubs tot uitstapjes van de bewoners van het bejaardentehuis. Iets voor elkaar betekenen, daar gaat het om.

Vervoerkundig jaaroverzicht

Ameland - Holwert

Lauwersoog - Schiermonnikoog

Vervoerplan 2023 en 2024

Het vervoerplan bevat de plannen voor de dienstregelingen van 2023 en 2024 voor de Vervoerconcessie Waddenveren Oost. Download hier ons Vervoerplan 2023 en Vervoerplan 2024.